Cursusbeschrijvingen Excel


Naast de basis/opfriscursus Excel zijn er vier masterclass/modules die onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Helemaal gericht op wat je ECHT IN DE PRAKTIJK gaat gebruiken gebaseerd op mijn jarenlange bedrijfskundige ervaring waarbij ik al vele organisaties geholpen heb met efficiënter (en leuker !) werken.

Extra effectief wordt het om af te sluiten met door de cursisten meegebrachte eigen Excel-bestanden van de zaak of thuis. Het mes snijdt dan van twee kanten: je leert het veel gemakkelijker én je gaat met een uitgedokterd bestand de volgende dag verder!

Excel Basis en/of Opfris

De basishandelingen die iedere gebruiker van Excel minimaal onder de knie moet hebben om effectief met Excel uit de voeten te kunnen. Je leert om getallen en datums in te voeren en eenvoudige berekeningen te maken. Ook het opmaken van werkbladen en cellen is onderdeel van deze cursus. Daarnaast leer je hoe je werkbladen overzichtelijk kunt afdrukken op de printer of als pdf. Ook eenvoudige grafieken maken staat op het programma. Theorie afgewisseld met veel praktijk.
Duur: Voor cursisten met geen/heel weinig ervaring duurt de cursus twee dagen of vier dagdelen. Bij wat meer ervaring kan het tempo omhoog en zijn er minder dagdelen nodig: opfriscursus.
MC-1 Lijsten en draaitabellen

Deze module gaat over lijsten, tabellen en draaitabellen. Een must voor ieder die lijstjes maakt of toegezonden krijgt. Met de draaitabellen maak je snel samenvattingen van de lijsten/tabellen. Een slicer is vervolgens met een drukknop toe te voegen. Door het gebruik van slicers wordt het filteren van de uitkomsten heel gemakkelijk en overzichtelijk. De draaigrafiek krijg je ook met slechts een drukknop. In zo’n grafiek zie je snel de bijzonderheden in je data.
Duur: 1 dagdeel van 3 uur
MC-2 Power Query

Deze module gaat over een “toverdoos” die in Excel zit maar waar bijna niemand vanaf weet. Met de superkrachtige engine “Power Query” importeer je data die je slechts éénmalig hoeft aan te passen om ze voortaan met een druk op de knop automatisch in te lezen in Excel. In Power Query kies je de uit te voeren stappen door middel van de icoontjes die in de menubalken staan. Alsof je het wasprogramma samenstelt door op knopjes te drukken. Het werkt heel visueel en intuïtief waardoor het gemakkelijk is te onthouden. Vergeet voortaan het eindeloze knippen en plakken.
Duur: 1 dagdeel van 3 uur
MC-3 Formules & Functies

Deze module gaat over formules en functies. Totaal anders dan de eerste module. Een beetje wiskundig. Voor de mensen die rekenpartijen nodig hebben in hun Excel sheets. Onder andere absolute en (gedeeltelijk) relatieve verwijzingen, nesten van functies zoals als-dan, datum- en tijdberekening en het belangrijke verticaal zoeken. Ook komen de belangrijke functies voor subtotalen bij het filteren aan bod alsmede handigheden om gemakkelijker met formules om te gaan.
Duur: 1 dagdeel van 3 uur
MC-4 Validaties, Macro’s, Voorwaardelijke opmaak, Grafieken, Power BI-intro

Deze module gaat over gegevensvalidatie, macro’s, voorwaardelijke opmaak en grafieken. Deze onderwerpen geven je controle in Excel hoe je gegevens consistent in kunt voeren en/of weergeven.
Voor dynamische grafieken / dashboards gebruiken veel organisaties de spin-off van Excel genaamd “Power BI”. Dit gratis programma van Microsoft wordt steeds meer gebruikt in kleine en grote organisaties dus vroeg of laat krijgen velen hiermee te maken. In het laatste hoofdstuk van deze module maak je kort kennis met dit programma zodat je de overeenkomsten en verschillen met grafieken maken in Excel kunt ervaren.
Duur: 1 dagdeel van 3 uur
Inhoudsopgave van de verschillende modules/Masterclasses